A DALAI LÁMA MACSKÁJA

Helyszín: Delhi – egy eldugott, koszos kis sikátor

Szereplők: egy nevesincs, félholt kölyökcica (Himalája fajta), néhány mezítlábas, éhes indiai kisfiú és Őszentsége a Dalai Láma

 

Csak egy hajszálon múlt az élete, mert alig hogy világra jött, máris elrabolta testvéreivel együtt két indiai utcakölyök, hogy néhány rúpiáért továbbadhassák. DLM, aki akkor még csak szimplán cicus volt, kicsúszott a dobozból és élettelenül hevert a földön. A srácok meg nem foglalkoztak vele tovább. Aztán a közelben – talán nem is annyira véletlenül – egy bika tétova bandukolásával bénította meg a forgalmat a külvárosban. És ha ez a bika nem éppen akkor és ott bandukol, akkor talán ez a cicus nem is éri meg a másnapot…

Ám valaki a dugó kellős közepén egy autó hátsó üléséről éppen észrevette ezt a különleges kis teremtést és a kocsiból kiszállva felemelte a porból.

A DALAI LÁMA MACSKÁJA

Vajon véletlen volt, hogy Őszentsége a Dalai Láma pont akkor kényszerült a dugóban várakozni? Nem hiszem. Ahogy valószínűleg az a kiscica sem gontolta véletlennek a számára oly szerencsés kimenetelű történést és életének további alakulását a Dalai Láma Macskájaként. Talán pont emiatt vált oly fogékonnyá a buddhista nézetek iránt.

Naphosszat szunyókál kedvenc ablakpárkányán, miközben első kézből és a leghitelesebb forrásból, közvetlenül a Dalai Lámától hallgatja a másoknak szánt buddhista tanításokat és bölcsességeket. Különös, ahogy ez az amúgy eléggé önző és magát nagyon is sokra tartó doromboló négylábú kivetíti magára, értelmezi és mindjárt alkalmazza is a gyakorlatban ezeket a tanokat.

Gondolkodik, kérdez, érvel és felfedez igazságokat, összefüggéseket. Mert hát azért sok kétlábúval egyetemben érzi ő, hogy nincs minden rendben ebben a világban, sok mindent a helyére kell tenni.

Ezek az okfejtések vezetnek aztán az ehhez hasonló alapvető macskabölcsességekhez, amelyeket a kétlábúaknak sem árt megszívlelni: ... Ha csak egyetértően dorombolok a nemesen hangzó elvek hallatán, az még semmit nem jelent, amíg nem is élek azok szerint. Hmmm...

Elvégre ez egy igen szép kihívás DLM részéről, hiszen a buddhizmus célja nem az, hogy megtérítse az embereket. Hanem az, hogy olyan eszközöket adjon nekik, amelyekkel nagyobb boldogságot érhetnek el. Hogy boldogabb katolikusok, boldogabb ateisták, boldogabb buddhisták legyenek.

Tudjon meg többet a himalája macskákról, azaz DLM-hez hasonló macskafajtáról a az EGY MACSKA KÖNYVET ÍR blogbejegyzésünkből.

DLM története az alábbi könyvekben követhető:

A DALAI LÁMA MACSKÁJA

A DOROMBOLÁS MŰVÉSZETE

A NÉGY LÁBON JÁRÓ SPIRITUALIZMUS

 

© 2021 TotelBooks. Minden jog fentartva

ÁSZF | Adatkezelés
Barion Bankkártyás fizetés