MINDEN IDŐK LEGSZEBB TEREMTMÉNYE

A sok név közül mindegyik találó, amivel DLM-et illetik: ŐSZENTSÉGE MACSKÁJA; HAVASI OROSZLÁN; RINPOCSE; EGERÉSZ; BÓDHIMACSKA; SZVÁMI; GYÓGYMACSKA...

 

Az alap adott, mivel ki más is lehetne DLM, azaz a Dalai Láma Macskája, mint író-filozófusunk, a bölcs cicus, aki persze nem volt mindig annyira bölcs. Megestek téves lépések életében, mint például az első egerészése, így ez az elnevezése nem annyira kedves számára, de hát kivel nem történik meg hasonló. Nem úgy a többi nevével, amelyek közül egyet-kettőt kifejezetten szeret.

"Mi macskák a legsokoldalúbb lények vagyunk: szakértői annak, hogyan érezhetjük otthon magunkat a legkülönbözőbb helyeken és helyzetekben. Csodás képességünk, hogy egyik szerepből könnyedén és simán átváltunk a másikba, mintha több énünk lenne, attól függően, hogy épp hol vagyunk és mit csinálunk. Ez a magyarázata, hogy viselkedésünket, megnyilvánulásainkat az emberek soha nem tudják pontosan értelmezni. Pláne kiszámíthatónak nevezni – ha csak úgy nem, hogy teljesen kiszámíthatatlan.
Ez az oka annak is, hogy rengeteg macskát egynél több névvel illetnek."

MINDEN IDŐK LEGSZEBB TEREMTMÉNYE

Egy elnevezés – legyen az embergyerek vagy házi kedvenc – akkor igazán találó, ha illik viselőjéhez valamilyen meglévő vagy szerzett tulajdonság, esetleg külső megjelenés miatt. Lássuk mit is takarnak az igazán sokat mondó nevek.

HAVASI OROSZLÁN – szent állat Tibetben, és feltétel nélküli boldogságot jelent. Ők a szépség, öröm és pezsgés állatai. Különösen illik ez a név rá, amikor a dalai láma ablakpárkányán őrszemként strázsál.

ŐSZENTSÉGE MACSKÁJA – ahogy a hivatalnokok emlegetik, amikor az irodájukban lévő iratszekrény tetején ül, de van, hogy a vicces ŐM vagy a DLM rövidítést
használják,

RINPOCSE – tibeti szó, azt jelenti, hogy értékes és általában csak a mindenki által szeretett lámák viselhetik ezt a nevet. Ezzel a névvel tiszteli meg DLM-et a Himalája Könyvbisztró személyzete és közönsége.

SZVÁMI – aszkéta vagy jógi a hinduizmusban, amely elnevezést DLM a körülmények szeszélye folytán kapta a Bánatos Kutyáról elnevezett jógastúdióban, ahol olykor virágfüzérrel ékesítik...

És ezek csak a legjelentősebbek...

"Ha egy ilyen közmegbecsülésnek örvendő soknevű macska, mint én, kap még egy címet, bárki azt hihetné, hogy az neki már alig számít. Amennyiben kedves olvasóm is így gondolja, tájékoztatom, hogy nagyon téved. Ez a nevem ugyanis más, mint a többi, ez a név most olyan, amit én vívtam ki magamnak újkeletű elhivatottságomnak köszönhetően, és amely végtelen boldogsággal tölt el – persze egészen másfajta boldogsággal, mint mondjuk az, amit a falánkság gyönyöre okoz, amikor Trinci asszony egy tál apróra vágott csirkemájjal kedveskedik nekem.
Ez a nevem abból az új elhivatottságomból fakad, amelyre soha nem tettem volna szert, ha egy balzsamos kedd este nem érzek késztetést, hogy ablakpárkányomat otthagyva átvágjak a kolostor udvarán."

Folytatás a GYÓGYMACSKA című blogbejegyzésben.

DLM története az alábbi könyvekben követhető:

A DALAI LÁMA MACSKÁJA

A DOROMBOLÁS MŰVÉSZETE

A NÉGY LÁBON JÁRÓ SPIRITUALIZMUS

© 2021 TotelBooks. Minden jog fentartva

Barion Bankkártyás fizetés