DHARAMSZALA

Helyszín: McLeod Ganj, az indiai Dharamszala  egyik külvárosa; Namgyal kolostor

Szereplők: Őszentsége a Dalai Láma; a soknevű doromboló négylábú cicus: DLM; sokan mások

 

Tibet spirituális és világi vezetőjének a kínai megszállás után menekülnie kellett otthonából, a Potala-palotából. India fogadta be őt a többi menekülttel. Őszentsége Dharamszalát választotta az indiai kormány által nagylelkűen és bátran felajánlott települések közül, mert ez volt a legközelebb Tibethez, és a kilátás innen a szeretett hegyvonulatokra nyílik. A település a Kangra-völgy felső részén terül el, csodálatos örökzöld erdők övezik, többségükben himalájai cédrusokkal.

 

DHARAMSZALA

 

A valaha aprócska falu mára sokat fejlődött, évente több tízezer ember keresi fel a dalai láma otthonát. Sokan azért utaznak a kis hegyi faluba, hogy buddhizmust tanuljanak, megtisztuljanak, vagy csak a dalai láma közelébe férkőzhessenek, áldást kapjanak tőle, meghallgathassák tanításait és részesüljenek a különleges élményből, amelyet a láma közelsége, pontosabban a különleges kisugárzása okoz.

A dalai láma hivatalos székhelye a Namgyal Gompa, azaz a Namgyal kolostor. Ez a dalai lámával kapcsolatos szertartások helyszíne. Magát a kolostort még a 3. dalai láma alapította 1564-ben Lhászában, Tibetben, a Himalája hegység völgyében. Nevét az alapítást követő hetedik évben egy hosszú életű istennőről: Namgyeláról kapta. A kolostort Dharamszalába az 1959-es tibeti felkelést követően helyezték át.

Nos hát itt játszódik a különleges képességű soknevű macska története, ebben a Namgyal kolostorban éri annyi különleges élmény, amelyek hatására oly értékes cicussá nemesedik. Sok év telt el azóta, hogy megmenekült a halál torkából, és számtalan esetben hallgatta végig Őszentsége tanításait, mégis örömmel hallgatja Őt újra, meg újra.

Minél jobban megismerem a tanításait, annál jobban megérintenek. Például valahányszor az odaadó szeretet erejéről beszél jellegzetes zengő hangján, azon kapom magam, hogy engem is átjár ez az érzés, mintha gondolatátvitel útján manifesztálódna bennem. És valahányszor fejét hátrahajtva jókedvűen felnevet – ami gyakran megesik –, bennem is azonmód öröm ébred, miként bárki másban is, aki épp jelen van.

A tibeti buddhizmusról, a kínai megszállásról többet tudhat meg egy lebilincselően izgalmas, komolyabb hangvételű könyvből, A LHÁSZAI MÁGUSBÓL. A regény két idősíkon játszódik, és ahogy az lenni szokott, a két szál idővel és elég csavaros módon összefonódik.

DLM története az alábbi könyvekben követhető:

A DALAI LÁMA MACSKÁJA

A DOROMBOLÁS MŰVÉSZETE

A NÉGY LÁBON JÁRÓ SPIRITUALIZMUS

 

© 2021 TotelBooks. Minden jog fentartva

Barion Bankkártyás fizetés