MIT DIKTÁL A KUTYAETIKETT?

MIT DIKTÁL A KUTYAETIKETT?

Nedves nózik összeérintése, majd egymás hátsójáról alaposabb szagminta vétele, akár többszörösen is. Ez az üdvözlés módja két illedelmes udvari kutyus között. De hogyan jut el egy eb a harmonikus együttéléshez emberbarátaival, az már nem ilyen egyszerű.

A kutyasorsok épp oly kifürkészhetetlenek, mint az emberi sorsok. Ki tudja, kinek, mit dob az élet. Az viszont tagadhatatlan, hogy ha egy kutya a barátságába fogad, akkor onnan nem ereszt és annyi szeretetet áraszt, amivel a legszomorúbb napjainkat is el tudjuk viselni. Ehhez nem árt jobban megismerni négylábú társainkat.

 

 

Tovább
DE NEHÉZ A KIRÁLYI ISKOLATÁSKA

DE NEHÉZ A KIRÁLYI ISKOLATÁSKA

Marci, a neveletlen herceg Hajdinaföld egyetlen örököse, akit egyetlen magántanár sem volt még képes huzamosabb ideig elviselni. Nincs ember, aki vállalná a nevelését, mígnem egy nap felbukkan valaki, aki a mesék ködébe burkolózó Árpahegyről érkezik, hogy tanítója legyen Marcinak. Az árpahegyi tanító egészen máshogy viszonyul a trónörököshöz, mint elődei: szelíden és határozottan, kitartóan és mélységes megértéssel. 

Tovább
A tarot reneszánsza

A tarot reneszánsza

Napjainkban hihetetlen érdeklődés mutatkozik a tarot iránt, és ez nem lehet véletlen...

Ez az egész spiritualitás olyan misztikus így első hallásra. Lehet, hogy csak az elnevezése miatt van, de ha meghallják az emberek ezt a szót, sokan máris sündisznóállást vesznek fel és gyanakvóan figyelik a fejleményeket. Nem úgy azok, akik értik és érzik, hogy ez az egész spiritualizmus az élet értelmének keresésére, az ÉN igazi valójának feltárására irányul. A végső cél pedig a harmónia, a kiegyensúlyozottság elérése, hogy azzá váljunk, akik lehetnénk. Nincs ebben semmi rossz, semmi misztikus. 

Tovább
PIRÍTOTT CSIRKEMÁJ ÉS SZAFTOS PÖRKÖLT

PIRÍTOTT CSIRKEMÁJ ÉS SZAFTOS PÖRKÖLT

"Hogy kedvelem-e Trinci asszonyt? A kedvel nem a legjobb szó volt. Rajongtam érte, vagy hogy még pontosabb legyek, Trinci asszony pirított csirkemájáért – ezt az ételt kifejezetten az én kényeztetésemre készítette el.

Itt a Namgyal-kolostorban a dalai lámán kívül Trinci asszony volt az én legnagyobb rajongóm azóta, hogy idekerültem. Egy ötvenes éveiben járó elegáns hölgyet képzeljünk el, egy ízig-vérig olasz nő volt, olyan, mintha egy operából lépett volna elő csörgő aranykarkötőkkel a csuklóján, s állandóan mindenféle finomsággal kényeztetett, amelyeket a konyháról csent el nekem. Szerinte én voltam Minden Idők Legszebb Teremtménye.

Tovább
LEHET EGY MACSKA IS MEGALKUVÓ

LEHET EGY MACSKA IS MEGALKUVÓ

Vajon szabad-e egy buddhista macskának egérre vadászni? 

 

Ez volt az első alkalom, hogy kinti levegőn voltam, mióta Újdelhi sikátoraiból megmenekültem. Nem jutottam túl messzire, mikor japán iskoláslányok turistacsoportja lett rám figyelmes és üldözőbe vettek. Pánikba estem. Olyan gyorsan, amennyire bizonytalan lábaim engedték, menekülni kezdtem az üvöltő lányhorda elől. Hallottam, hogy közelebb érnek. Hirtelen egy kis rést fedeztem fel egy terasz padlójának téglái között. Egy kis nyílást, ami az épület alá vezetett.

Alig fértem be, és kevés időm volt. Ráadásul nem tudtam hova vezet. De ahogy átpasszíroztam magam, a szűk résnek vége lett és egy hatalmas üregben találtam magam a föld és a fapadló között. Sötét volt és por. De legalább biztonságban voltam. Letöröltem egy pókhálót az arcomról és úgy döntöttem, hogy nem kockáztatok meg még egy támadást. Ahogy a szemem és fülem hozzászokott az új környezethez felfigyeltem egy vékonyka hangra. Egy távolról jövő, de kitartó cincogásra.

Tovább
DHARAMSZALA

DHARAMSZALA

Helyszín: McLeod Ganj, az indiai Dharamszala  egyik külvárosa; Namgyal kolostor

Szereplők: Őszentsége a Dalai Láma; a soknevű doromboló négylábú cicus: DLM; sokan mások

 

Tibet spirituális és világi vezetőjének a kínai megszállás után menekülnie kellett otthonából, a Potala-palotából. India fogadta be őt a többi menekülttel. Őszentsége Dharamszalát választotta az indiai kormány által nagylelkűen és bátran felajánlott települések közül, mert ez volt a legközelebb Tibethez, és a kilátás innen a szeretett hegyvonulatokra nyílik. A település a Kangra-völgy felső részén terül el, csodálatos örökzöld erdők övezik, többségükben himalájai cédrusokkal.

 

Tovább
MINDEN IDŐK LEGSZEBB TEREMTMÉNYE

MINDEN IDŐK LEGSZEBB TEREMTMÉNYE

A sok név közül mindegyik találó, amivel DLM-et illetik: ŐSZENTSÉGE MACSKÁJA; HAVASI OROSZLÁN; RINPOCSE; EGERÉSZ; BÓDHIMACSKA; SZVÁMI; GYÓGYMACSKA...

 

Az alap adott, mivel ki más is lehetne DLM, azaz a Dalai Láma Macskája, mint író-filozófusunk, a bölcs cicus, aki persze nem volt mindig annyira bölcs. Megestek téves lépések életében, mint például az első egerészése, így ez az elnevezése nem annyira kedves számára, de hát kivel nem történik meg hasonló. Nem úgy a többi nevével, amelyek közül egyet-kettőt kifejezetten szeret.

"Mi macskák a legsokoldalúbb lények vagyunk: szakértői annak, hogyan érezhetjük otthon magunkat a legkülönbözőbb helyeken és helyzetekben. Csodás képességünk, hogy egyik szerepből könnyedén és simán átváltunk a másikba, mintha több énünk lenne, attól függően, hogy épp hol vagyunk és mit csinálunk. Ez a magyarázata, hogy viselkedésünket, megnyilvánulásainkat az emberek soha nem tudják pontosan értelmezni. Pláne kiszámíthatónak nevezni – ha csak úgy nem, hogy teljesen kiszámíthatatlan.
Ez az oka annak is, hogy rengeteg macskát egynél több névvel illetnek."

Tovább
HIMALÁJAI ROCK&ROLL

HIMALÁJAI ROCK&ROLL

Egy tibeti kolostor udvarán seprűvel a kezében táncol az ellenállhatatlan ritmusra egy szerzetesnövendék.  Hogy jön a rocklegenda, Bill Haley talán legnépszerűbb száma a képbe? A zene egyetemessége eddig is elvitatlatatlan tény volt, csak hát valóban furcsa, hogy a fülbemászó ritmus éppen egy elhivatott buddhista szerzetest, Tendzin Dordzsét ejti rabul, aki sokszor a mantrák mormolása helyett is ezt dúdolja: One, two, three o'clock, four o'clok, rock...

Tovább
A DALAI LÁMA MACSKÁJA

A DALAI LÁMA MACSKÁJA

Helyszín: Delhi – egy eldugott, koszos kis sikátor

Szereplők: egy nevesincs, félholt kölyökcica (Himalája fajta), néhány mezítlábas, éhes indiai kisfiú és Őszentsége a Dalai Láma

 

Csak egy hajszálon múlt az élete, mert alig hogy világra jött, máris elrabolta testvéreivel együtt két indiai utcakölyök, hogy néhány rúpiáért továbbadhassák. DLM, aki akkor még csak szimplán cicus volt, kicsúszott a dobozból és élettelenül hevert a földön. A srácok meg nem foglalkoztak vele tovább. Aztán a közelben – talán nem is annyira véletlenül – egy bika tétova bandukolásával bénította meg a forgalmat a külvárosban. És ha ez a bika nem éppen akkor és ott bandukol, akkor talán ez a cicus nem is éri meg a másnapot…

Ám valaki a dugó kellős közepén egy autó hátsó üléséről éppen észrevette ezt a különleges kis teremtést és a kocsiból kiszállva felemelte a porból.

Tovább
EGY MACSKA KÖNYVET ÍR

EGY MACSKA KÖNYVET ÍR

Hogy van-e a Dalai Lámának macskája? Miért is ne lehetne?

Nos, nem firtatjuk a kérdést, mint ahogy azt sem, honnan származik a cicus írói vénája.  Egy macska, aki könyvet ír, semmiképpen sem lehet hétköznapi jelenség, így kétségtelenül méltó arra, hogy kiérdemelje a feltételezést, miszerint ő DLM, azaz a Dalai Láma Macskája. Az említett filozófussá avanzsáló négylábú különös fajta: himalája macska. Egészen pontosan a sziámi és a perzsa macska párosításából jött létre. Összetéveszthetetlen más fajtákkal, ugyanis a pofikáján oly karakteres rajzolat látható, ami miatt maszkos perzsának is nevezik. De maradjunk a himalájainál, mert négylábú írónk elég hiú, mondhatni beképzelt mind a küllemére, mind a szellemi képességeire és a "maszkos" jelző nem elég emelkedett az ő lelkületéhez. De nem neheztelünk rá emiatt. Valljuk be, nem sok sorstársa dicsekedhet azzal, hogy ennyi könyvet írt, és hogy ezeket 40 országban, 28 nyelven adták eddig ki!

Tovább

© 2022 TotelBooks. Minden jog fentartva

ÁSZF | Adatkezelés | Blog
Barion Bankkártyás fizetés